perjantai 11. maaliskuuta 2016

8.Korva, kuuloaisti

Tutkimme luokassa korvan rakennemallia.



Tärykalvo:

Tärykalvo on korvassa oleva ohut kalvo. Tärykalvon tehtävänä on välittää ilman värähtelyn kuuloluihin. Tärykalvo erottaa korvakäytävän, välikorvasta. 


Simpukka:

Simpukka eli koklea on sisäkorvassa sijaitseva kuuloelin. Simpukka on kotilon muotoinen kuuloelin. Simpukassa on kolme kierrosta pitkä kiemurteleva käytävä, jossa on nestettä. Simpukassa on sisällä Cortin elin, joka voimistaa ja vaimentaa ääntä, se on sen tehtävä.


Kuuloluut:

Ihmisellä on kolme kuuloluuta, vasara, alasin ja jalustin. Ne sijaitsevat välikorvassa. Välikorvassa on välikorvanontelo, jossa ne tarkkaan ottaen sijaitsevat. Kuuloluiden tehtävä on voimistaa ja vaimentaa tärykalvon välittämiä värähdyksiä sisäkorvalle.


Kuulohermo:

Kuulohermo alkaa simpukasta. Kuulohermon tehtävä on lähettää simpukasta lähteviä impulsseja isoaivojen kuuloalueelle, jossa ne todetaan sitten ääninä.


Tasapainoelin:

Tasapainoelin sijaitsee sisäkorvassa. Tasapainoelin lähettää tiedon asennosta painovoiman suhteen. Tasapainoelimen sisällä on otoliitteja. Tasapainoelimen tehtävä on välittää tieto asennosta painovoiman suhteen.

Video:

https://youtu.be/SuUswuZhBNM 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.