lauantai 12. maaliskuuta 2016

9.Haju, maku ja tunto

Väritimme ja nimesimme ihon rakenteesta olevan monisteen kuvan, ihon rakenteesta.


Iho

Iho on ihmisen uloin elin, ja se on myös, suurin elin. Iho suojaa meitä, esimerkiksi säteilyltä, eli toisin sanottuna ulkoa tulevilta uhkatekijöiltä. Kehon osista varpaita ja sormia suojaavat lihakset ja iho. Ihokarvojen merkitys on se, että ne olisivat kuin eräänlainen turkki. Kun ihmistä palelee niin ihmisen ihokarvat nousevat pystyyn, tämä johtuu siitä, että ihminen yrittää pysyä lämpimänä. Kun on kylmä niin ihmisen pintaverisuonet supistuvat. Mitä kylmempi on, sitä kireämmältä iho tuntuu. Ihminen tärisee kylmällä säällä, koska tärinä lämmittää lihaksia ja niin myös muu lihastoiminta. Ihon aistinsolut reagoivat eri ärsykkeisiin kuten, värinään.


Sormenjälki

Sormenjäljellä voi helposti tunnistaa ihmisen. Monissa asioissa käytetään, esimerkiksi salasanani omaa sormenjälkeä. Kun koskettaa jotakin esinettä sormellaan, niin siihen jää sormenjälki. Sormenjälki koostuu sormen ihon kohoumista ja matalista kohdista, se on eräänlainen kuvio. Jokaisen ihmisen sormenjäljet ovat uniikit, sillä vaikka kyseessä olisi sama henkilö niin hänen jokaisen sormensa sormenjälki olisi erilainen. Rikoksissa tutkitaan myös, sormenjälkiä.




Kieli

Askartelimme hahmollemme Jessicalle kielen.


Kirjoitimme kieleen ne osat, jotka maistavat neljä päämakua mitkä ihminen maistaa.




Haistelutesti


Hajuaisti on yksi ihmisen viidestä aistista. Haistaminen tapahtuu niin, että hajumolekyylin pitää ensinnäkin sopia rakenteeltaan aistinsolun reseptoriproteiiniin, ja sen jälkeen sen pitää tarttua siihen kiinni. 



Oppilaat saapuivat haistelutestiin ryhmissä. Tytöt olivat tyttöjen kanssa samoissa ryhmissä ja pojatkin olivat samoissa ryhmissä poikien kanssa. Tyttöjä saapui 10 ja poikia 7 haistelutestiin. Tytöt saivat 34 pistettä ja pojat 30 pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.